middelbare scholier doet oproep

mrt 12, 20210 Reacties

henriette ankone

henriette ankone

storyteller, inspirator, coach & pionier

“Middelbare scholier doet oproep aan een ieder om zich aan de maatregelen te houden omdat zijn vader al zes weken op de intensive care ligt vanwege Covid.”

Mijn hart breekt als ik dit verhaal te horen krijg van een vriend van dit gezin. Deze jongen die vanuit zijn verdriet deze oproep heeft gedaan. Die gelooft dat zijn vader niet ziek zou zijn geworden als we ons maar aan de maatregelen hadden gehouden en dat als we dat nu wel beter gaan doen er leed bij anderen voorkomen wordt. 

Ons diepgewortelde systeemdenken in het overnemen van verantwoordelijkheden van de ander, is hiermee wat mij betreft op een ongekend dieptepunt aangeland. Door alle beperkende maatregelen hebben we onze verantwoordelijkheid voor onze eigen gezondheid aan anderen en dan ook nog aan onze kinderen overgedragen. Maar dat zijn zij helemaal niet! Niemand is verantwoordelijk voor de gezondheid van de ander.

Daarnaast is de dood een onlosmakelijk onderdeel van het leven. Dat mogen we gaan accepteren, net als de ziektes die eraan voorafgaan, die komen en gaan. Slimmer willen zijn dan de natuur, niet mee willen bewegen met de golven van het leven, het altijd beter denken te weten vanuit de wetenschap, die ook maar een creatie vanuit onze ratio is. De natuur is zoveel meer. Wij zijn de natuur. Gevoel en beweging zijn daar een onlosmakelijk onderdeel van. Maar die ruimte geven wij elkaar niet meer.

De angst die nu in ons en hun systeem ingeprent wordt door de manier waarop wij omgaan met Covid is dramatisch. Er groeit een generatie op die de stem van de angst ervaart als richtingaanwijzer en niet meer die van hun hart. Is dit echt wat wij willen?

We weten wat de stem van angst heeft veroorzaakt bij de generatie die in de Tweede Wereld oorlog is opgegroeid. En hoe lang deze stem nog doorgewerkt heeft bij hen, in hun levenskeuzes en in de systemen van hun kinderen en kleinkinderen. En hoe lastig het is om deze stem te leren herkennen en omzetten in die van liefde en beweging. Ook ik heb dit ervaren en het was “a hell of a job” om te komen waar ik nu ben, door de vele patronen van mijn familie en de maatschappij waar ik doorheen te groeien had.

Willen we nieuwe angstpatronen creëren voor onze kinderen? Hoeveel meer moeten we nog beperkt worden in onze bewegingsvrijheid, voor we het gaan zien? Wanneer is de grens bereikt over wat we willen tolereren? Vorig jaar om deze tijd hadden we toch nooit kunnen bedenken dat we hier zouden zijn? Dat we dit allemaal zouden toelaten? Mijn grens is allang bereikt. Hoe zit het met die van jou?

Alles wat we denken en voelen bepaald onze werkelijkheid. In wat voor wereld willen wij leven? Een wereld die geregeerd wordt vanuit angst? Wat voor wereld willen wij voor onze kinderen? Systemen waarin we functioneren zijn niet de baas. We hebben altijd nog een keuze. Ook nu! Juist nu!

Als ouder en grootouder is het tijd om in onze eigen kracht te gaan staan en te accepteren dat we zelf de verantwoordelijkheid voor onze gezondheid hebben en dat daarnaast de natuur er ook een flinke stem in heeft. Leren om vanuit ons gevoel aan te sluiten op de flow van het leven. Dan kunnen we compassie ervaren. En misschien ook beter zien wat we elkaar nu aandoen in deze tijd. De basisschoolleerlingen en hun testomgeving, de opgesloten jongeren, de winkeliers die en masse failliet gaan, de ouderen die eenzaam thuis zitten en overlijden.

Laten we onze kinderen en kleinkinderen voorleven hoe dat werkt, leven vanuit je eigen kracht en compassie. Kiezen voor preventieve gezondheidszorg, vroegtijdige behandeling, vitaminepillen, natuur en meditatie. En vooral niet accepteren dat onze kinderen zich verantwoordelijk voelen voor jou, niet accepteren dat ze zich laten testen voor ze langskomen, dat ze hun leven in beperking leven in plaats van te bewegen en te genieten van al het mooie dat het leven biedt en daardoor te leren en te groeien in wie ze zelf zijn.

 

Sta in je eigen kracht. Kies voor je eigen wijze van omgaan met je eigen gezondheid en leef dit voor!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

share: